Skip to main content

Gathering

Pipes and Drums of the Scottish Highlands
Pipes and Drums of the Scottish Highlands
First gathering in 2018 held in Royal Deeside near Braemar (YouTube)

Informatie over de Clan MacGillivray Gathering 2020

(7 januari 2020)

 

Hierbij ontvangt u als deelnemer aan de Clan MacGillivray Gathering 2020 aanvullende informatie. In deze informatiefolder is alle tot nu toe bekende informatie verwerkt. Wijzigingen ten opzicht van de vorige versie zijn gemarkeerd in geel.

Het aantal deelnemers is inmiddels minstens 300 en kan mogelijk toenemen tot zo’n 500. We verwachten zo’n 42 Nederlandse deelnemers.

Het is niet meer mogelijk in te schrijven voor de georganiseerde activiteiten.

 

 

 

 

Clan MacGillivray
Clan MacGillivray
Gathering 2020
Wanneer is de reünie (‘gathering’)? Van woensdag 15 juli tot zondag 19 juli 2020
Waar vindt de reünie plaats? Inverness, Schotland
Wat is het adres? Kingsmills Hotel, Culcabock Road, Inverness IV2 3LP
Wie organiseert? De Clan MacGillivray International Association organiseert de reünie
Zijn er excursies? Ja, er zijn diverse excursies. Het vervoer vertrekt vanaf diverse, nog nader aan te kondigen locaties in Inverness waaronder het Kingsmills Hotel
Wat kost het hele programma? 275 GBP – dit is inclusief alle georganiseerde activiteiten en bijbehorend lokaal vervoer
Kan ik ook een deel van het programma meedoen? Mogelijk, de organisatie bekijkt of ze programmaonderdelen los kan aanbieden

Wat kost deelname aan programma-onderdelen? Dit is helaas nog niet bekend.
Waar kan ik terecht met vragen?

Bij James Mac Gillavry (Clan Commissioner Nederland): mail aan vereniging@clanmacgillavry.nl of bel ’s avonds 06-10122247

 

Programma

Woensdag 15 juli 2020

Ontvangst


Meet and Greet in het Kingsmills Hotel in Inverness vanaf 18.30 uur.

Inschrijving vindt hier plaats en er is een informele avondmaaltijd en een eerste gelegenheid om met elkaar kennis te maken. Neem vooral uw stamboom, genealogie of wat voor informatie dan ook over uw voorouders mee en kijk of u en andere deelnemers een gemeenschappelijke voorouder delen.

 

Donderdag 16 juli 2020

Excursies

 

Vandaag bezoeken we Dunlichity om de ‘Chiefly Enclosure’ en de historische begraafplaats van veel MacGillivray’s te zien. Ook bezoeken we Dunmaglass om het oorspronkelijke landgoed van onze chiefs te verkennen. Vervolgens gaan we naar het slagveld bij Culloden en lunchen hier. In Culloden vond in 1746 de doorslaggevende veldslag plaats van de Jacobitische opstand. Onze chief Alexander sneuvelde hier. Wandelend over het slagveld krijgen we een toelichting over de aanleiding van de slag, het (dramatische) verloop van de slag en de deelname van clan MacGillivray en de clan Chattan.

Presentaties


In het prachtige Eden Court Theatre in Inverness zullen we genieten van avondeten en is er passend amusement. In de avond zijn er diverse lezingen en bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen over clanzaken in een ‘question and answer’ sessie – een unieke gelegenheid om de vragen te stellen waar u al langer mee zit. Omdat het Eden Court Theatre erg groot is, is besloten om de ‘question and answer’ sessie ook open te stellen voor het publiek.

De volgende personen zullen presenteren


Ds Dr J.J. Morrow, Lord Lyon King of Arms of Scotland. Oorspronkelijk is hij een Episcopaalse dominee. Hij kwalificeerde zich als advocaat en werd vervolgens benoemd als ‘Queens Counsel, QC’ (een QC is een advocaat die de belangrijkste en meest ingewikkelde zaken behandelt). Een van zijn vele interesses is de heraldiek en in 2014 werd hij benoemd tot Lord Lyon, King of Arms of Scotland. Deze functie bestaat al meer dan 600 jaar. Als Lord Lyon behandelt hij zaken die betrekking hebben op Schotse clans. Zo was hij in functie toen de aanvraag werd ingediend bij het Lyon Office voor toestemming om een Family Convention voor de Clan MacGillivray te houden om een Commander te kiezen. Hij zal praten over heraldiek voor zover het de clans van Schotland betreft. Elizabeth N. McGillivray, Ll.B (Hons) FRSA. Elizabeth is secretaris van de clan MacGillivray International Association en is advocaat en notaris in Schotland en een fellow van de Royal Society. Elizabeth is al meer dan 20 jaar betrokken bij clan MacGillivray en speelde een belangrijke rol bij de benoeming van Iain MacGillivray als commander van de clan. Die nominatie moest worden bekrachtigd door Dr. Morrow als Lord Lyon. Elizabeth N. McGillivray zal met Dr Morrow vertellen hoe iemand clan commander wordt en wat de rol van die persoon is.

Graeme Mackenzie, MA (Cantab) won een studiebeurs om geschiedenis te studeren aan Cambridge University, raakte geïnteresseerd in genealogie, inclusief die van zijn eigen voorouders. Hij keerde terug naar Schotland en richtte in 1989 'Highland Roots' op in Inverness. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de geschiedenis en genealogie van de clans in de Highlands. Hij is nauw betrokken bij verschillende clans en is momenteel voorzitter van de Association De volgende personen zullen presenterenof Highland Clans and Societies. Zijn toespraak zal zich concentreren op de tradities van de Highland Clans.

 

Vrijdag 17 juli 2020

Commander’s Day


Vandaag ontvangt onze Commander Iain alle clanleden thuis op zijn boerderij, de Calrossie Farm in de buurt van Tain. Tain is een uurtje rijden noordelijk van Inverness. Iain werkt aan een mooi en gevarieerd programma waarvan de details later volgen. De lunch en het avondmaaltijd is geregeld evenals vervoer van en naar de verschillende locaties. Uiteraard kunt u ’s-avonds amusement verwachten volgens de tradities van de Schotse gastvrijheid.

 

Zaterdag 18 juli 2020

Highland Games en Galadiner.


Op zaterdag gaan we naar de Inverness Highland Games. Hier zijn we als clan MacGillivray speciale gasten en kunnen genieten van échte highland games. Als u dat wilt kunt u mee doen in een groepsactiviteit en musici met doedelzak kunnen mee lopen in de Bands Parade. Toegang is inbegrepen in de bijdrage voor de Clan MacGillivray Gathering. Lunch koopt u tijdens deze Highland Games zelf bij de diverse kraampjes op het evenemententerrein.

Clan MacGillivray is ruim vertegenwoordigd tijdens deze Highland Games. De MacGillivray Pipe Band uit Thunder Bay, Canada is er ook en zal meespelen in de Band Parade. Vanaf 11 uur zullen de verzamelde Pipes and Drums al spelend binnenkomen. U zult o.a. de Green Hills of Tyrol horen en na een welkomsttoespraak van de Chieftain of the Games kunt u genieten van Highland Dancing op populaire Schotse muziek. In de loop van de dag zullen doedelzakspelers hun muzikale kunsten ten gehore brengen.

Rond 16:00 uur keren we met de bus terug naar Inverness om ons voor te bereiden op het galadiner in het Kingsmills Hotel. Dit galadiner is hét moment om allemaal onze tartan te dragen... Het is onze afsluitende feestavond vol met vermaak waar we passend onze reünie zullen afsluiten!

 

Zondag 19 juli 2020

Vertrek. Vandaag gaat iedereen zijn eigen weg.

Transport

Het start- en eindpunt van het door de organisatie georganiseerd transport gedurende het programma is het Kingsmills Hotel in Inverness.

Aanvulvereniging@clanmacgillavry.nllende mogelijkheden buiten het programma

Begraafplaats Alexander. Het is mogelijk de Auld Petty Church te bezoeken. Hier is naar verluid kolonel Alexander MacGillivray na de slag bij Culloden begraven. Dit bezoek maakt geen deel uit van het officiële programma maar kan voor u op verzoek worden geregeld.

 

Fort George. Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan Fort George. Dit fort is een achttiende-eeuws artilleriefort, gelegen in Ardersier, ruim zeventien kilometer ten noordoosten van Inverness. Na de opstand van de Jacobieten in 1746 werd dit een heel belangrijke legerplaats. Het fort moest verdere opstanden voorkomen.

Elgin. Bent u geïnteresseerd in een bezoek aan de stad waar onze Nederlandse voorouder William vandaan kwam? Geef dan uw interesse aan en we zullen bezien of we buiten het programma een bezoek aan het stadje Elgin kunnen regelen. Elgin ligt ongeveer één uur rijden van Inverness.

Kosten

De kosten voor het complete programma bedragen GBP 275 per persoon.

Hierbij is inbegrepen:

Kosten deelactiviteiten en aanvullende mogelijkheden

De kosten voor deelname aan losse onderdelen van het programma (voor zover aangeboden) volgen wanneer deze bekend zijn. Dit geldt ook voor de aanvullende mogelijkheden buiten het officiële programma.

Accommodatie

U regelt in beginsel u uw eigen onderkomen. Mocht u in het Kingsmills Hotel willen logeren dan kan dit voor een speciaal tarief. Het Kingsmills Hotel is een uitstekend hotel met hele goede voorzieningen maar daardoor ook duurder. Voordeel is wel dat u niet hoeft te pendelen: van hieruit starten en eindigen alle activiteiten en het welkoms- en galadiner vinden hier ook plaats.

U kunt rechtstreeks boeken bij het hotel onder vermelding van deelname aan de clan MacGillivray Gathering. U kunt per e-mail, telefonisch of via de website reserveren: e-mail: reservations@kingsmills.com, telefoon: +44 1463 257100, website: www.kingsmillshotel.com

Andere accommodatie is ruim beschikbaar in Inverness en omstreken variërend van hotels, vakantiehuisjes, bed & breakfast verblijven tot campings. Wacht niet te lang met reserveren.

Goede websites voor het vinden van accommodatie zijn:

Bereikbaarheid

Met het vliegtuig. KLM vliegt rechtstreeks naar Inverness. Huurauto’s zijn goed verkrijgbaar op de luchthaven (vroeg reserveren is goedkoop!). De luchthaven ligt net buiten de stad.

Met de boot (met eigen auto). Neem de boot van DFDS Seaferries vanaf IJmuiden naar Newcastle. De reistijd met de auto vanaf Newcastle naar Inverness bedraagt 5 tot 6 uur. Bijtijds boeken is absoluut aan te raden!

Inschrijvingen & vragen

U kunt inschrijven voor de reünie bij James Mac Gillavry via vereniging@clanmacgillavry.nl.

U wordt dan begeleid bij de verdere inschrijving. Om overzicht te houden van de Nederlandse deelnemers wordt u verzocht om uw deelname altijd te melden. Ook voor andere vragen kunt u bij hem terecht.

Betaling

Per ingeschreven persoon wordt u wordt verzocht om voor 31 juli 2019 een aanbetaling van 50 GBP te doen. Let op: het bedrag is in Britse Ponden (GBP).

U kunt natuurlijk ook direct het hele bedrag overschrijven. U ontvangt na inschrijving separaat informatie hoe te betalen.

Bijlagen

In de bijlage vindt u kaarten met routes, zodat u een indruk krijgt van de locatie van excursies en bezoekopties, inclusief afstanden en reistijden.

  • Excursie vanuit Inverness, naar Dunlichity (Chiefly Enclosure), naar Dunmaglass en naar Culloden. Totale afstand van de tour is ongeveer 68 km.
  • Excursie vanuit Inverness, naar Calrossie (boerderij Iain), the Tain Pottery en distillerij Glenmorangie. Totale afstand heen is ongeveer 61 km.

  • Extra optie (geen onderdeel van programma): bezoek vanuit Inverness aan Elgin. Totale afstand is heen ongeveer 62 km.
  • Extra optie (geen onderdeel van programma): bezoek vanuit Inverness aan de Auld Petty Church en Fort George. Totale afstand is heen ongeveer 22 km.

Download 

Informatiefolder: Clan Gathering 2020.pdf

Excursie vanuit Inverness, naar Dunlichity (Chiefly Enclosure), naar Dunmaglass en naar Culloden. Totale afstand van de tour is ongeveer 68 km.

Excursie vanuit Inverness, naar Calrossie (boerderij Iain), the Tain Pottery en distillerij Glenmorangie. Totale afstand heen is ongeveer 61 km.

Extra optie (geen onderdeel van programma): bezoek vanuit Inverness aan de Auld Petty Church en Fort George. Totale afstand is heen ongeveer 22 km.

Extra optie (geen onderdeel van programma): bezoek vanuit Inverness aan Elgin. Totale afstand is heen ongeveer 62 km.