Skip to main content

James droeg op 1 oktober 2015 het commando over aan zijn opvolger

Commandowisseling te Woensdrecht

Op 1 oktober 2015 had kolonel ir James Mac Gillavry bij de commandowisseling aan zijn opvolger de vier Squadrons van de Onderhouds- en Logistieke Wing van het Logistiek Centrum Woensdrecht van de Vliegbasis Woensdrecht het ceremoniële recht gegund om de clan MacGillivray tartan te mogen dragen.

James geflankeerd door militaire doedelzakspelers van het 980 Squadron en beide voorzien van MacGillivray Fly Plaids.
(links: Hunting Tartan, rechts: Modern Tartan)

Deze toekenning is aan vier Squadrons van de Koninklijke Luchtmacht gedaan: 980 Vliegtuig- en helikopteronderhoud Squadron, 981 Componentenonderhoud Squadron, 982 Technologie- en missieondersteuning Squadron en 983 Logistiek Squadron. Samen hebben deze squadrons in totaal zo’n 900 militairen en burgermedewerkers.

Overwegingen om de tartan toe te kennen, waren:

  • Respect en waardering voor het vakmanschap waarmee de squadrons met trots en vastberadenheid de Nederlandse militaire operaties — in het bijzonder die van de Koninklijke Luchtmacht — ondersteunen;
  • Dank voor de loyaliteit en inzet van de squadrons;
  • Het hebben van tradities om de saamhorigheid in de Wing en in het Squadron vergroten;

De toekenning is verwoord in een verklaring en is uitgereikt  aan de commandanten en het personeel van de Squadrons. Deze toekenning is – bij het in 2015 ontbreken van een Commander van onze Clan – afgestemd met de Clan Chattan Association. De Clan Chattan is de oude confederatie waarvan Clan MacGillivray onderdeel uit maakt. 

Ceremonieel recht gegund aan militaire doedelzakspelers van het 980 Squadron voor het dragen van de Clan MacGillivray tartan